tirsdag 25. februar 2014

NDLA en digital læringsressurs

NDLA "er et felles fylkeskommunalt initiativ; et innkjøpssamarbeid som startet i 2007 mellom 18 fylkeskommuner."Prosjektet som ble igangsatt i 2007, hadde følgende føringer fra Kunnskapsdepartement
1. Å øke tilgang til og bruk av digitale læremidler i videregående opplæring.
2. Å utvikle videregående skolers og skoleeiers kompetanse som bestiller og/eller utvikler av digitale læremidler 
3. Å øke volum og mangfold av digitale læremidler rettet mot videregående opplæring 
4. Over tid redusere elevenes utgifter til læremidler."

Alle elever som begynner på vg1 helse- og oppvekstfag i Den Åpne Skole må levere en startoppgave før de begynner å sende inn obligatoriske oppgaver i henhold til fremdriftsplan.
Her gir de en kort presentasjon av seg selv,  sine dataferdigheter, personlige mål, motivasjon og erfaringer d.v.s. relevant praksis i forhold til yrkesvalg. Målet er også å gi en instruksjon på hvordan oppgaver skal leveres.
Når det gjelder dataferdigheter viser det seg at de fleste i min målgruppe bruker facebook, skype, mail, internett, og underveis i opplæringa tar de i bruk NDLA.
NDLA er en Nasjonal digital læringsressurs. Kunskapsdepartementes definisjon på digital læringsressurs er: : "Med digitale læringsressurser menes pedagogiske redskaper som kan brukes til læringsformål og som utnytter IKT for å fremme læring via produkter, tjenester og prosesser. Slike ressurser kan koples til ulike medier og læringsformer"
På mine fagsider i its learning bruker jeg denne læringsressursen aktiv, og oppfordrer elevene til å bruke den. Her finner de blant annet El- videoer, animasjoner og fagstoff, der tilnærmingen til de ulike temaer blir presentert på andre måter. Så hvorfor "finne opp kruttet på nytt, når det allerede er oppfunnet"
 NDLA er en ressurs for meg. Videre tror jeg den er en fordel for min målgruppe, spesielt for minoritetsspråklige og elever med lese og skrive vansker, men dette kan jeg ikke hevde eller påstå, enn så lenge.


Undre - gjøre – tenke - reflektere



Når en godt voksen dame, på tampen av sin yrkeskarariere skal ta 5 studiepoeng ved UIN er det med skrekkblandet fryd.
Å lage Blogg er hjemmelekse, og dette er min debut.

Min motivasjon er å bli trygg på, og å bruke digitale verktøy som kan fremme god læring og refleksjon i den målgruppen jeg til daglig forholder meg til. Målgruppen er voksne elever med realkompetanse, minoritetsspråklige, og elever som har avsluttet et tidligere løp.
Jeg tror det blir viktig med målrettet bruk av teknologien. Med det mener jeg å bruke de riktige digitale verktøyer som kan gi elevene god tilpasning, stimulering, visualisering og instruksjon i opplæringen.
Men verktøyene må inspirere, ikke frustrere. I min målgruppe har deltakerne ulik kompetanse i IKT ferdigheter, der de fleste "hendler" det enkleste. De fleste har familie og jobb i tillegg til å studere, og er heller  ikke daglig i fellesskap med medelever og veiledere. Noen synes det er vanskelig å begynne på skole igjen etter mange års fravær. Da kan den trygge å kjente måten å lære på føles  best.  
Et Kinesisk ordtak lyder som følger " Gi en mann en fisk og han vil klare seg en dag. Gi han fiskeredskaper og han vil klare seg livet ut"
Håper jeg sitter igjen med, og kan bruke flere ulike "redskaper" enn de jeg har i dag, i enden av dette studiet.

Og så fikk jeg til å lage min første ordsky. ( Laget i wordel.net)
"Det vi må lære før vi kan det, det lærer vi ved at vi gjør det" (Aristoteles)